Sortiment

Meddelande

  Kundtjänst

  Blog kategorier

  Miljö

   

  Vi finns i EE-registret

  Frågecenter
  Om Ljus

  Hej där 

  Det här med LED och dess livslängd är ju en lite knepig historia som jag tänkte belysa lite grann här.

  Livslängden för LED-chip är väldigt lång. Det finns olika sätt att ange livslängd.
  LED-chip slocknar vanligtvis inte tvärt såvida det inte sker någon yttre påverkan som t.ex "spikar" på elnätet, åska eller liknande. I stället avtar ljuset sakta men säkert.
  Vanligt är att tillverkare anger hur många timmar det i genomsnitt tar innan deras chip har tappat en viss del av ljusstyrkan.

  Vissa tillverkare anger tiden tills dess att chipet har t.ex 80% av ljuset kvar, andra anger tiden tills chipet har 70% av ljuset kvar.
  Resultatet blir att ibland anges livslängden till exempelvis 20000 timmar medan ett annat chip sägs ha en livslängd på t.ex 50000 timmar. I verkligheten kan de visa sig vara precis lika bra.

  Det är alltså en teoretiskt framräknad genomsnittlig tid tills en viss minskning av ljuset har skett som anges, inte en garanterad livslängd tills chipet slocknar.
  När det gäller t.ex vår mest sålda artikel, Cosa Decklights, så anger tillverkaren livslängden till 30000 timmar, dock utan att ange vid vilken grad av ljustapp.

  Väldigt många tycker det är bekvämt att låta dagsluset bestämma när belysning ska tändas och släckas och undrar hur det inverkar på livslängden på LED-lamporna.

  Om vi tror att ett skymningsrelä tänder ljuset c:a en timme efter solnedgång och släcker en timme innan soluppgång så skulle ljuset vara tänt i genomsnitt 10 timmar per dygn sett över ett år,.dvs 3650 timmar per år. Cosa lamporna skulle alltså ha en teoretisk genomsnittslivslängd på drygt åtta år.

  Något som absolut förlänger livslängden på LED-belysning är ju att dimra ner ljuset ibland. Finns mycket sådana tillbehör i vår web-shop.

  Detta blev en lång utredning.men kanske kan det ge lite ökad förståelse för det här med LED och livslängd.

  Bästa hälsningar / Rustan

  Vanligaste frågorna:
  1. Logga in på ditt konto hos oss, på högersidan finns en ruta med din kontoinformation.
   Klicka på "Visa orderhistorik"
   Nu visas en lista på samtliga dina order.
   Klicka på knappen "Kolla" jämter den order du saknar faktura på.
   När ordern visas skrollar du nedåt, och där finns knappen "Utskrivbar order"
   När du klickar på den kommer din faktura upp i ett nytt fönster, och du kan skriva ut den.

  • Dimmer för LED (lysdioder)