Blogg om Led-belysning - LED och livslängd ?

Sortiment

Meddelande

  Kundtjänst

  Blog kategorier

  Miljö

   

  Vi finns i EE-registret

  LED och livslängd ? 2017-07-31

  Hej där 

  Det här med LED och dess livslängd är ju en lite knepig historia som jag tänkte belysa lite grann här.

  Livslängden för LED-chip är väldigt lång. Det finns olika sätt att ange livslängd.
  LED-chip slocknar vanligtvis inte tvärt såvida det inte sker någon yttre påverkan som t.ex. inträngande fukt i kontakter eller armaturer, "spikar" på elnätet, åska eller liknande. I stället avtar ljuset sakta men säkert.
  Vanligt är att tillverkare anger hur många timmar det i genomsnitt tar innan deras chip har tappat en viss del av ljusstyrkan.

  Vissa tillverkare anger tiden tills dess att chipet har t.ex 80% av ljuset kvar, andra anger tiden tills chipet har 70% av ljuset kvar.
  Resultatet blir att ibland anges livslängden till exempelvis 20000 timmar medan ett annat chip sägs ha en livslängd på t.ex 50000 timmar. I verkligheten kan de visa sig vara precis lika bra.

  Det är alltså en teoretiskt framräknad genomsnittlig tid tills en viss minskning av ljuset har skett som anges, inte en garanterad livslängd tills chipet slocknar.
  När det gäller t.ex vår mest sålda artikel, Cosa Decklights, så anger tillverkaren livslängden till 30000 timmar, dock utan att ange vid vilken grad av ljustapp.

  Väldigt många tycker det är bekvämt att låta dagsluset bestämma när belysning ska tändas och släckas och undrar hur det inverkar på livslängden på LED-lamporna.

  Om vi tror att ett skymningsrelä tänder ljuset c:a en timme efter solnedgång och släcker en timme innan soluppgång så skulle ljuset vara tänt i genomsnitt 10 timmar per dygn sett över ett år,.dvs 3650 timmar per år.

  Cosa decklight lamporna skulle alltså ha en teoretisk genomsnittslivslängd på drygt åtta år.

  Något som absolut förlänger livslängden på LED-belysning är ju att dimra ner ljuset ibland. Finns mycket sådana tillbehör i vår web-shop.

  Detta blev en lång utredning.men kanske kan det ge lite ökad förståelse för det här med LED och livslängd.

  Bästa hälsningar / Rustan

  KOMMENTARER

  Inga inlägg för stunden

  Bara registrerade användare kan göra inlägg

  • Dimmer för LED (lysdioder)